Opis
Asafetyda - Żółta przyprawa w proszku otrzymywana z korzeni i kłączy rośliny o nazwie assa-foetida. Ma bardzo intensywny, cebulowy zapach. Jednak po dodaniu do gotowanej potrawy łagodnieje, nadając przyjemny i bardziej już subtelny, smak i aromat. Zastosowania - Zapobiega wzdęciom – dzięki małej agresywności w stosunku do bakterii jelitowych. W Indiach stosowana jest jako lek na wzdęcia i zaparcia. Warto dodawać ją do potraw wykonywanych z użyciem roślin strączkowych. - Skuteczna na grypę – w 2009 roku naukowcy stwierdzili, że korzenie asafetydy zawierają naturalne składniki przeciwwirusowe. Użyto jej między innymi w 1918 roku do walki z pandemią grypy w Hiszpanii. - Ułatwia trawienie – w Indiach i Tajlandii stosowana jest w formie nalewki (mahahing) do wspomagania trawienia. Istnieją również przypadki potwierdzające, że asafoetida w formie nalewki pomaga w leczeniu ran. - Działanie przeciw drobnoustrojom – dobrze udokumentowany jest również wpływ asafetydy na leczenie astmy, zapalenia oskrzeli lub krztuśca. - Działanie antykoncepcyjne – ma niewielkie właściwości poronne, dlatego jest NIEZALECANA dla kobiet w ciąży i dzieci. Przechowywanie Uwaga ! Asafoetida w proszku musi być przechowywana w szczelnym opakowaniu, ze względu na swój intensywny zapach. W przeciwnym razie produkty znajdujące się w pobliżu, mogą go przejąć.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: H12010
Nazwa magazynowa: Asafetyda opak. 50g/10 e
Nazwa oryginalna: Asafetyda - przyprawa indyjska 50g
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,0600kg
Producent: Vandevi
Kraj pochodzenia: India
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA