Opis
Jeden z najstarszych włoskich serów. Jest on produkowany tradycyjnie z mleka owczego (pecora po włosku znaczy owca). Młody jadany jest w plasterkach, dojrzały jest często ścierany i używany do posypywania potraw. Często zastępuje parmezan. Występuję w wielu odmianach. Pecorino Romano to słony twardy ser z mleka owczego. Pecorino Romano najczęściej używa się do ścierania do makaronów (w zastępstwie za Parmigiano Reggiano (parmezan), jednakże jest on tak pyszny, że można go również kosztować samego, i wystawić na desce serów i wędlin. Pecorino Romano ma charakterystyczny aromatyczny, przyjemnie ostry, bardzo słony smak. Pecorino Romano chroniony jest znakiem pochodzenia DOP.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: I22522
Nazwa magazynowa: Ser Pecorino Romano DOP ok.3kg/szt, kg
Nazwa oryginalna: Pirra Sappere Sardo
Waga brutto (waga do wysyłki): 1,0000kg
Producent: Spinna
Kraj pochodzenia: Włochy
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA