Opis
JALAPENO (Acorchado, Bola, Candelaria, Gorda, Jarocho, Morita) – nazwana na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane także Jalapa). Jalapeno jest najczęściej stosowanym chili w Meksyku i USA oraz jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Zawdzięcza to swojej umiarkowanej ostrości oraz wielu sposobom na jakie może być spożywana: suszona, mielona, surowa, marynowana, pieczona, wędzona itp. Suszona, a następnie wędzona znana jest jako Chipotle (w rzeczywistości są one duszone w piecach, bowiem mają zbyt cienką skórkę, by były suszone na powietrzu). Na świecie Jalapeno jest najbardziej popularna jako dodatek pizzy, a w Stanach wykorzystywana w konkursach na zjedzenie największej ilości chili w jak najkrótszym czasie.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: X06300
Nazwa magazynowa: Jalapeno tricolor w syropie 2,9kg/6 Manolito
Nazwa oryginalna: Manolito Jalapeno Tricolor Sliced
Waga brutto (waga do wysyłki): 3,1000kg
Producent: Manolito
Kraj pochodzenia: Meksyk
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA