Opis
Nasiona Kardamonu pozyskiwane są z wieloletniej rośliny z rodziny imbirowatych, pochodzącej z wybrzeży Malabaru oraz uprawianej w Cejlonie. Kilka ziarenek kardamonu zwalczy mdły smak, doda przyjemnej ostrości, słodyczy oraz świeżości dla Waszych dań. Kardamon czarny w odróżnieniu od zielonego ma dodatkowo lekki posmak dymu oraz wyczuwalną cierpkość i świeżość. To właśnie ten smak i ten zapach znany jest jedynie w kuchni indyjskiej. Nadaje daniom niepowtarzalne walory smakowe i zapachowe, których na próżno szukać gdzie indziej. Jest to jedna z podstawowych przypraw indyjskich. Idealny do potraw z ryżem. Kardamon jest jednym ze składników przyprawy garam masala, która stanowi mieszankę różnych przypraw. Arabowie doprawiają nasionami kardamonu czarną kawę – stąd też wzięła się kulinarna sława tej przyprawy. Kardamon może być używany jako składnik kompozycji przypraw do pierników, wyrazistych sosów, czy również orientalnych sałat.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: H11200
Nazwa magazynowa: Kardamon czarny cały (Black Cardam.) 50g/20 TRS e
Nazwa oryginalna: Kardamon czarny cały (Black Cardamon) 50g TRS
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,0600kg
Producent: TRS
Kraj pochodzenia: India
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA