Matiasy holenderskie w marynacie Sherry 2,5kg (wsad 1,5 kg) Neptunus

Matias holend.w maryn.Sherry 1,5kg (kod 871000) e

Indeks katalogowy: R81810

Opis

Matjasy holenderskie w marynacie Sherry 2,5kg (wsad 1,5 kg) Neptunus

Młode, dziewicze śledzie atlantyckie nazywane Matjasami, w pysznej marynacie Sherry. Oryginalne, najwyższej jakości, na specjalne zamówienie Kuchni Świata od holenderskiego producenta. Doskonałe, prawdziwe, naturalne matjasy w oleju. Matjas czyli młody (do 1 roku), dziewiczy śledź atlantycki. Od klasycznych śledzi bałtyckich spożywanych w Polsce różni się wiekiem, smakiem, fakturą mięsa, oraz sposobem przyrządzenia. Jeśli przyjrzą się Państwo nazwą śledzi na opakowaniach to w Polsce widnieje napis "śledź a' la matjas" i w praktyce z oryginalnym matjasem nie ma nic wspólnego. Czym zatem charakteryzuje się dziewiczy śledzik? Kuchnie Świata od lat dostarczają do polskich restauracji prawdziwego holenderskiego matjasa w kilku wersjach smakowych: naturalny (solanka, olej), po nordycku (z dodatkiem przypraw korzennych) i w marynacie z winem Sherry. Niestety rzadko spotykamy klientów rozumiejących jak wyjątkowym produktem jest matjas. Śledź atlantycki (Clupea harengus) to wyjątkowo zdrowa i czysta ryba. Pływa ławicami w toni zimnych wód nawet do 250m głębokości. Żywi się głównie planktonem, larwami ryb i drobnymi skorupiakami. Sezon na matjasa jest bardzo krótki, zaledwie miesięczny (od końca maja do początku lipca), bo ryba musi już nabrać dość tłuszczu (minimum 16% swej wagi), ale jeszcze nie może rozbudować w sobie ikry, albo mleczu do tarła. Datę rozpoczęcia sezonu połowów matjasa tradycyjnie ustala się zwykle jako sobotę przed Zielonymi Świątkami. W lipcu matjas już się kończy, bo ikry i mleczu jest już w rybach za dużo i ich mięso zmienia wtedy smak. Poławia się je nadal, ale już nie na matjasy, tylko na standardowe śledzie solone (suchą solą), na rolmopsy, do marynowania, wędzenia itp.

Wartości odżywcze na 100g
energia 1066kJ/255kcal
tłuszcz 14g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,1g)
węglowodany 20g (w tym cukry 20g)
białko 13g
sól 1,8g
Skład

60% Śledź atlantycki filety bez skóry (Clupea harengus), sól, przyprawy, buraki w proszku, koncentrat soku z buraków, ocet, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, kwas jabłkowy, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, barwnik: karmel, substancje słodzące: aspartan, sacharyna, cukier, woda, jagody jałowca, liście laurowe, wino czerwone sherry 1%, przeciwutleniacz: kwas askrobinowy, aromat. Zawiera źródło fenyloalaniny. Zawiera cukier i substancje słodzące. Śledź (Clupea harengus) złowiony w Północno-Wschodnim Atlantyku (FAO27) w Morzu Północnym, lub Morzu Norweskim, za pomocą włoków pelagicznych, lub okrężnic.

Termin przydatności i sposób przechowywania

Sposób przechowywania:  Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dodatkowe informacje

Indeks: R81810

Nazwa magazynowa:  Matjasy holenderskie w marynacie sherry 2,5kg Neptunus

Nazwa oryginalna: Śledzie atlantyckie, matjasy sherry 2,5kg Neptunus

Waga brutto (waga do wysyłki): 2,000kg

Producent:  Neptunus

Kraj pochodzenia:  Holandia

Dystrybutor:  Kuchnie Świata SA

Cechy

Cechy produktu
PRODUCENT:
CERTYFIKAT:
RODZAJ:
KRAJ POCHODZENIA:
KUCHNIA:
Kod EAN:
  • 8712847001585

Zapytaj o produkt

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i mają do niej zastosowanie Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi Google.