Ser Ricotta 250g/12 Francia
Indeks katalogowy: I22133
Opis
Po włosku Ricotta oznacza powtórnie gotowany, co wyczerpująco definiuje sposób powstawania tego sera. Nie uzyskuje się go bowiem z mleka, ale z serwatki pozostałej po produkcji sera mlecznego. Najpierw się ją dodatkowo zakwasza, a później gotuje, tak aby ścięły się pozostałe w płynie białka mleczne. Ricotta jest więc produktem serwatkowym, który z technicznego punktu widzenia wcale nie jest serem. Ricotty najczęściej używa się jako dodatku do dań oraz nadzień m.in. pierogów takich ja Ravioli. Chociaż popularna jest w całych Włoszech wywodzi się raczej ze środka i południa włoskiego buta – jest charakterystyczna m.in. dla Abruzji oraz Marche. Na północy pierwotnie używano raczej tłustego Mascarpone.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: I22133
Nazwa magazynowa: Ser Ricotta tradycyjna 250g/12 Francia
Nazwa oryginalna: Tracyjna włoska Ricotta w stożkowej formie.
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,2830kg
Producent: Francia
Kraj pochodzenia: Niemcy
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA