Opis
Mozzaerella to tradycyjny ser włoski, szczególnie popularny w południowej części Włoch. Za jego ojczyznę uważa się region Kampania, w której to powstaje najsłynniejsza i najznamienitsza odmiana sera. Mozzarella wytwarzana jest ze świeżego mleka bawolic, ewentualnie z mieszanki mleka bawolego z krowim. Mozzarellę znajdziecie zwykle w postaci owalnych lub kulistych kawałków różnej wielkości, które zanurzone są w serwatce. Z tego też względu jest ona cały czas wilgotna. W swej konsystencji jest miękka, delikatna i lekko gumowa. Ma śnieżnobiały kolor. Ser mozzarella nie tylko zawiera liczne minerały, ale jest znakomitym źródłem wielu witamin. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B: witamina B2 - ryboflawina - zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz prawidłowo wpływa na funkcjonowanie dróg oddechowych; witamina B6 – pirydoksyna - odpowiedzialna jest miedzy innymi za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów, magazynowanie energii oraz prawidłowe działanie układu hormonalnego; witamina B7 - biotyna - odpowiada między innymi za prawidłowy wygląd naszej skóry i włosów; witamina B12 - kobalamina - odpowiadająca między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kontrolę przemian metabolicznych oraz wytwarzanie czerwonych krwinek.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: I22140
Nazwa magazynowa: Ser Mozzarella w zalewie 125g Francia
Nazwa oryginalna: Ser Mozzarella w zalewie 125g Francia
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,1300kg
Producent: Francia
Kraj pochodzenia: Niemcy
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA