- PRODUCENT:
- CERTYFIKAT:
- RODZAJ:
- KRAJ POCHODZENIA:
- KUCHNIA:
- Kod EAN:
- 2793510
Ser Gorgonzola DOP Primavera,ok.1,5kg/szt, 4szt/krt Oioli
Indeks katalogowy: I22320
Opis
Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879. Produkowany jest z mleka krowiego i poprzerastany zielonkawym i żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Rodzaje gorgonzoli: bianco – ser przed rozrostem pleśni dolce – słodka, miękka i kremowa, z mniejszą ilością pleśni, mniej dojrzała (50 dni dojrzewania) piccante – pikantna, bardziej sucha od poprzedniczki i nieco twardsza, z większą ilością pleśni, bardziej dojrzała (80 dni dojrzewania) śmietankowa – do produkcji używa się mleka z dodatkiem śmietanki. Ciekawostki: jest to jeden z najstarszych serów pleśń porastająca gorgonzolę wzbogaca smak serów takich jak francuski roquefort czy angielski stilton
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: I22320
Nazwa magazynowa: Ser Gorgonzola DOP Primavera, kg Oioli
Nazwa oryginalna: Gorgonzola Primavera
Waga brutto (waga do wysyłki): 1,0000kg
Producent: Oioli
Kraj pochodzenia: Włochy
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA
Cechy
PRODUCENT: | |
CERTYFIKAT: | |
RODZAJ: | |
KRAJ POCHODZENIA: | |
KUCHNIA: | |
Kod EAN: |
|