Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia.

Ser Gorgonzola DOP Primavera,ok.1,5kg/szt, 4szt/krt Oioli

Indeks katalogowy: I22320

Opis

Ser Gongonzola DOP Primavera Oioli

Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi
od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879. Produkowany jest z mleka krowiego i poprzerastany zielonkawym
i żyłkami pleśni Penicillium glaucum.

Rodzaje gorgonzoli:
bianco – ser przed rozrostem pleśni
dolce – słodka, miękka i kremowa, z mniejszą ilością pleśni, mniej dojrzała (50 dni dojrzewania)
piccante – pikantna, bardziej sucha od poprzedniczki i nieco twardsza, z większą ilością pleśni, bardziej dojrzała (80 dni dojrzewania)
śmietankowa – do produkcji używa się mleka z dodatkiem śmietanki.

Ciekawostki: jest to jeden z najstarszych serów
pleśń porastająca gorgonzolę wzbogaca smak serów takich jak francuski roquefort czy angielski stilton

Wartości odżywcze na 100g
Skład

Termin przydatności i sposób przechowywania

Sposób przechowywania:  Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dodatkowe informacje

Indeks: I22320

Nazwa magazynowa:  Ser Gorgonzola DOP Primavera, kg Oioli

Nazwa oryginalna: Gorgonzola Primavera

Waga brutto (waga do wysyłki): 1,0000kg

Producent:  Oioli

Kraj pochodzenia:  Włochy

Dystrybutor:  Kuchnie Świata SA

Cechy

Cechy produktu
PRODUCENT:
CERTYFIKAT:
RODZAJ:
KRAJ POCHODZENIA:
KUCHNIA:
Kod EAN:
  • 2793510

Zapytaj o produkt

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i mają do niej zastosowanie Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi Google.