AKTUALIZACJA!
Szanowni klienci, informujemy iż 19.03.2025 r. (ŚRODA) w godzinach 22:00 - 23:30 - odbędzie się aktualizacja systemu platformy b2b.
W tych godzinach strona będzie nieczynna.
Za utrudnienia przepraszamy!
Opis
Mąka Manitoba, zwana inaczej mąką amerykańską (Farina d'America) jest odmianą mąki o najwyższej zawartości glutenu. Zobacz do czego służy taka mąka. Nazwa ta jest używana głównie we Włoszech. Pochodzi od nazwy kanadyjskiego miasta w prowincji Manitoba, zamieszkałej niegdyś przez plemię Indian wierzących w ducha Manitou. Pszenica rosnąca tu była niezbyt wydajna, ale miała bardzo silne i odporne na zimno ziarno. Musiała obrosnąć niezwykłą legendą, gdyż do tej pory we Włoszech nazywa się ją "farina d'America". Mąki między 90 a 160 W są nazywane "słabymi". Charakteryzują się niską zawartością białek (zwykle ok. 9%), są używane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W, nazywane "średnio silnymi" są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W, nazywane "silnymi", ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: I10258
Nazwa magazynowa: Mąka pszenna 0 Manitoba 1kg/10 Molino e
Nazwa oryginalna: Mąka pszenna 0 Manitoba 1kg Molino
Waga brutto (waga do wysyłki): 1,0500kg
Producent: IlMolino
Kraj pochodzenia: Włochy
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA