Mąka z cieciorki i grochu Gram 1kg/12 KTC e

Indeks katalogowy: H01560

Mix mąki z cieciorki oraz żółtego grochu. W Indiach z mąki tej wyrabia się np. Pakorę, Roti, Mysore pak, Papadamy, pierożki Samosa, zagęszcza zupy i curry. Polecana jest do wypieków słodkich i wytrawnych.

Zobacz także

Opis

Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski) to fantastyczna roślina strączkowa, charakteryzująca się bogatym zestawem aminokwasów, witamin i minerałów. Znana jest od starożytności, gdzie wykorzystywano ją jako roślinę leczniczą oraz przyrządzano z niej znane arabskie potrawy np. hummus, falafel. Posiada dużo aminokwasów, więc może z powodzeniem zastąpić mięso. Oprócz białka, zawiera sporo błonnika, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, fosfor, potas i żelazo. Wysoka zawartość błonnika reguluje pracę jelit, odpowiada za prawidłowe wypróżnianie, usuwa złogi i sprawia że czujemy się nasyceni. Ponadto cieciorka jest małokaloryczna i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG30), co oznacza, że mogą ją spożywać cukrzycy oraz osoby dbające o linię.

Cechy

Cechy produktu
PRODUCENT:
CERTYFIKAT:
PRZECHOWYWANIE:
RODZAJ:
KRAJ POCHODZENIA:
KUCHNIA:
Kod EAN:
  • 5013635701667

Zapytaj o produkt