Opis
Migdały są jadalnymi nasionami migdałowca zwyczajnego. Żywieniowo zalicza się je do grupy orzechów, chociaż w istocie nimi nie są. Drzewa migdałowca występują praktycznie na wszystkich kontynentach. Migdały są idealną przekąską między posiłkami, ale również stanowią nieodłączny element ciast oraz deserów. W przemyśle piekarskim znajdują zastosowanie jako masa migdałowa. Przerabiane są również na marcepan. Z nasion migdała tłoczy się bardzo smaczny olej migdałowy. Migdały są bogactwem: witaminy E, B2, kwasu foliowego, potasu, wapnia, czy magnezu. Zawierają również żelazo, cynk, miedź oraz wit. B1.
energia | 2704kJ/653kcal |
tłuszcz | 52,5g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4g) |
węglowodany | 18,7g (w tym cukry 4,6g) |
białko | 21,4g |
błonnik | 9,9g |
sól | 0,05g |
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indeks: C30085
Nazwa magazynowa: Migdały płatki 500g Sonrisa
Nazwa oryginalna: Migdały płatki 500g Sonrisa
Waga brutto (waga do wysyłki): 0,5100kg
Producent: Sonrisa
Kraj pochodzenia: Polska
Dystrybutor: Kuchnie Świata SA