Ajvar to gotowe danie warzywne pochodzące prosto z Bałkanów. Fantastycznie komponuje się z grillowanymi i pieczonymi mięsami, jako sałatka warzywna podawana do głównego dania a także jako pasta na świeże pieczywo.
Opis
Ajvar to gotowe danie warzywne pochodzące prosto z Bałkanów. Fantastycznie komponuje się z grillowanymi i pieczonymi mięsami, jako sałatka warzywna podawana do głównego dania a także jako pasta na świeże pieczywo. Należy pamiętać, że Ajvar to nie przyprawa czy sos, lecz gotowy warzywny posiłek, który może stanowić danie główne. Tradycyjnie we wsiach słoweńskich, serbskich czy macedońskich, Ajvar przygotowywany był z tamtejszej pieczonej papryki, bakłażana i przypraw. Bardzo często podawany z Pljescavicą, Cevapi lub Raznjici. Te tradycyjne bałkańskie potrawy - skomponowane z mielonego, grillowanego mięsa, przypraw i warzyw - podawane w akompaniamencie Lepinji i Ajvara to istna rozkosz dla podniebienia.